Praní péřových bund, spacáků, peřin a péřových výrobků

10.02.2017 23:58

Praní péřových bund, spacáků, peřin a péřových výrobků 

- mokré čištění nebo-li jemné praní

Praní péřové bundy

Peří zůstává přes existenci veškerých moderních funkčních materiálů stále tou nejvýhřevnější výplní bund a spacáků a díky poměru k hmotnosti je nenahraditelným vynálezem přírody. Abychom se mohli hřejivosti peří těšit dlouhá léta, je potřeba o péřové bundy, spacáky a další péřové výrobky správně pečovat. Vyplácí se to nejenom kvůli vyšší pořizovací ceně kvalitních péřových výrobků.

Kvalitní peří - tedy peří z vodních ptáků - by se nemělo chemicky čištit pokud si má zachovat přírodní ochrannou vrstvu. Správnou údržbou péřových bund a spacáků neusilujeme jenom o původní vnější vzhled výrobku, ale zejména o udržení schopnosti výborné tepelné izolace. 

Dnes se setkávame zpravidla ze 3 variantami údržby:

1. Vyčištění péřové bundy, či jiného výrobku z peří přenechá klient čistírně. Zde spacák nebo bundu rozpářou, peří vysypou a vyčistí a nacpou zpět. Kolik a kam? Neporuší membrány, které brání spadávání peří, nacpou pořádně každou komoru a ranena....? No je to risk!

2. Majitel péřovky má takové obavy o bundu anebo spacák, že  je raději nepere/nečistí, pouze odstraní tu a tam povrchové nečistoty.

3. Péřový výrobek si vypere doma v pračce a v lepším případě použije speciální prací prostředky a dosuší ho v sušičce.

 

Každá z variant se u nějakého toho výrobku dá alespoň dočasně používat, ale je to ve vztahu k peří jenom menší zlo.

Tak například chemické čištění péřovou bundu nezničí, ale škodí těm vlastnostem peří, pro které ji vlastně pořizujeme. Chemie peří odmašťuje a tím mu ubíra na odolnosti proti vlhku. Takto ošetřené peří se postupně rozpadá a z bundy mizí objem. 

Neprat péřovou bundu anebo spacák lze opravdu jenom dočasně. I kdyby vzhledově vypadaly sebelépe, časem se nečistoty - které se do peří dostanou pocením a z prostředí - zaslouží o to, že spacák a bunda přestanou hřát.

Praní péřových výrobků doma lze doporučit nanejvíš do určité velikosti výrobků (menší polštář, vesta), pokud vůbec. Zejména u oblíbených kousků je to riskantní, protože v malých domácích pračkách bunda anebo spacák nebude mít dost vody a prostoru. Pokud navíc nemáte sušičku, riskujete, že nedokonale vysušené peří - jako organický materiál - začně docela rychle hnít anebo se na materiálu budou objevovat "mapy", které se dají (v případě, že nedojde k zaplesnivění) odstranit zase jenom vypráním. Nicméně, kdo má doma alespoň relativně dobré podmínky - pračka pere jemně, použije speciální prací prostředky, následně protřepáva a nakonec dosuší v sušicce např. s míčky a s výsledkem je spokojený - ať pere touto odzkoušenou metodou samozřejme dál.

 

 

Jakou údržbu pro péřové výrobky v MAKI doporučujeme

Těm, kteří riskovat nechtějí, cení si své investice do péřového výrobku a navíc nejsou ochotni někdy i týden pracně sušit a protřepávat spacák doma,  těm doporučujeme zvolit technologii mokrého čištění - nebo-li jemného praní péřových výrobků. 

Za takto ošetřenou bundu anebo spacák zpravidla účtujeme dvěstě čtyřicet korun za kus.